Aktualności
Magnez
- Szczegóły
- Odsłony: 1748
W krajach uprzemysłowionych prawie co czwarta kobieta i co szósty mężczyzna cierpi na niedobór magnezu. Istnieje więc „szansa” jedna na pięć, że dotyczy to również Ciebie.
Czas na podbiał
- Szczegóły
- Odsłony: 1627
Nazwa, która tak mnie zachwyca Tussilago, pochodzi od łacińskiego tussis, tussio - kaszel i agare - odeprzeć. A po polsku? Podbiał pospolity!
Dlaczego marchewka?
- Szczegóły
- Odsłony: 1602
Dlaczego właśnie to warzywo odgrywa tak dominującą rolę w wielu kuracjach przeciwnowotworowych i w terapii Gersona i u dr. Ratha i na innych stronach poważnych naturopatów?
Gorczyca
- Szczegóły
- Odsłony: 1852
Mało kto wie, ale gorczyca jest jedną z najstarszych roślin leczniczych znanych człowiekowi, pierwsze zapiski o niej możemy znaleźć w Starożytnym Egipcie około XX w p.n.e. później pojawia się ona również w starożytnych Indiach, czy też Grecji.
Olej czarnuszkowy
- Szczegóły
- Odsłony: 1754
Czarnuszka – Nigella należy do grupy najcenniejszych roślin zielarskich. Jest rośliną przyprawową i leczniczą.
Olej czarnuszkowy - jeden z najwartościowszych
Guayusa - herbata silniejsza od Yerby Mate
- Szczegóły
- Odsłony: 1956
O Yerba Mate słyszał chyba każdy, ale nie każdy słyszał o Ilex Guayusa – herbacie, która ma właściwości znacznie silniejsze od Yerba Mate. Ilex jest bardzo znaną rośliną wśród szamanów i rdzennych mieszkańców Ekwadoru, a swoją tajemniczością i właściwościami zadziwia niejednego naukowca.
Guayusa - herbata silniejsza od Yerby Mate
Fasola i jej właściwości
- Szczegóły
- Odsłony: 1733
Od najdawniejszych czasów wykorzystywano owocnie (strąki) fasoli jako lek. Była uprawiana przed tysiącami lat na obszarze dzisiejszego Meksyku i Peru.
Do Europy dotarła dzięki wyprawom Krzysztofa Kolumba i bardzo dobrze, bo....
Rzeżucha
- Szczegóły
- Odsłony: 1819
Rzeżucha to źródło witamin: A, B1,B2, C, E, K, PP. Zawiera też żelazo, wapń, sole mineralne, fosfor, magnez, chrom, jod ,siarkę i kwas foliowy. Rzeżuchę znali już Egipcjanie, starożytni Grecy,Rzymianie.W Polsce pojawiła się późno - około XV wieku.
Miechunka
- Szczegóły
- Odsłony: 1744
Miechunka, zwana też jagodą peruwiańską to jednoroczna, a w ciepłym klimacie wieloletnia roślina owocowa. Należy do rodziny psiankowatych, rodzima dla górskich, tropikalnych obszarów Ameryki Południowej (Wenezuela, Boliwia, Kolumbia, Ekwador i Peru), osiąga wysokość 1-2 m. W końcu XVIII wieku została sprowadzona do Anglii dla swoich ozdobnych i jadalnych owoców.
Obecnie uprawiana komercyjnie w Ameryce Południowej, Republice Południowej Afryki, Gabonie, Egipcie, Francji, północno-wschodnich Chinach i Indiach.
Miechunka - złota jagoda Inków na oczyszczenie krwi
Chemioterapia: pomaga czy zabija?
- Szczegóły
- Odsłony: 1608
Niezmiernie ważna i ciekawa rozmowa z lek. med. Janem Pokrywką na temat ostatnich badań i doniesień naukowych opublikowanych w renomowanym czasopiśmie "Nature" stawiających chemioterapię, a zwłaszcza drugą chemię po której następuje rozrost komórek nowotworowych, pod dużym znakiem zapytania.
Chemioterapia: pomaga czy zabija?
PSZENICZNY BRZUCH
- Szczegóły
- Odsłony: 1965
Zawsze, ilekroć aparat państwowo-medyczno-dietetyczno-farmaceutyczny formułuje i nagłaśnia jakieś zalecenia, bezpieczniej jest postępować dokładnie na odwrót. Przynajmniej do czasu, aż można je będzie zweryfikować na podstawie kilku co najmniej niezależnych źródeł. Bestsellerowa książka Wheat Belly (Pszeniczny Brzuch) jest kolejnym dowodem na roztropność takiej postawy. Jej autor, dr William Davis, na co dzień praktykujący kardiolog i bloger, obala wypromowany przez urzędową dietetykę mit, że pełnoziarniste pokarmy są zdrowe i dlatego powinny być podstawą codziennej diety.
Naturalne leki
- Szczegóły
- Odsłony: 1811
Bezcenna seria filmów o naturalnych lekach zatytułowana „co zrobić gdy zabraknie lekarstw” emerytowanego majora Adolfa Kudlińskiego.
Antynowotworowe właściwości brokułu
- Szczegóły
- Odsłony: 1600
Małe ilości świeżych kiełków brokułu zawierają tyle samo związków chroniących przed rakiem, co duże ilości dojrzałych sztuk tego warzywa sprzedawane w warzywniakach, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Johna Hopkinsa.
Antynowotworowe właściwości brokułu