Należy pochwalić premier Szydło i ministra Naimskiego za oczywisty sukces, jakim jest podpisanie memorandum w sprawie polsko-norweskiego gazociągu Baltic Pipe. Porozumienie to otwiera drogę do rozpoczęcia prac przygotowawczych dla tej inwestycji. Uwolnienie się od gazowego szantażu Gazpromu jest sprawą niezwykle istotną, gdyż Polska płaci za rosyjski gaz najdrożej w Europie. Najtaniej mają go Niemcy i Francuzi. Przypadków nie ma, są tylko znaki.

Na przeciwległym biegunie tej sprawy, mamy do czynienia ze skandalem w Sejmie, gdzie sprawdza się jaka będzie społeczna reakcja na pomysł zniwelowania skutków ustawy odległościowej i zrobienia dobrze branży wiatrowej. Otóż wyjaśniamy, nie ma takiej zgody, by wiatraki mogły dalej powstawać w Polsce. Jeśli ktokolwiek w Ministerstwie Energii łudził się, że odpuścimy, to się głęboko myli. Nie po to społeczności lokalne walczyły przez prawie dziesięć lat z wiatrakowaniem Polski, by teraz jednym ruchem wyrzucić do kosza ustawę odległościową.