Brukselka cenna dla kości  


 

Małe ilości świeżych kiełków brokułu zawierają tyle samo związków chroniących przed rakiem, co duże ilości dojrzałych sztuk tego warzywa sprzedawane w warzywniakach, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Johna Hopkinsa.

Antynowotworowe właściwości brokułu  


 

Kapusta kiszona  


 

Cytryna  


 

Cebula jest unikatowym warzywem na świecie. Zawiera naturalną substancję, która nie dopuszcza do zakrzepów krwi. A co jest najwspanialsze? To, że nie tylko zapobiega czopowaniu żył. Jeśli już mamy w żyłach zakrzepy, to przy częstym zjadaniu cebuli, te zakrzepy z biegiem czasu rozpuszczają się, całkowicie zwalniają napięcia żylne.

Lecznicze właściwości cebuli  


 

Najsłynniejszy lekarz starożytności, Hipokrates leczył porami gruźlicę, choroby nerek i krwawienia z nosa. Ponadto polecał jadać pory matkom karmiącym, by zwiększyć laktację, a mężom by zwiększyć potencję.

Więcej na temat porów.  


 

Jarmuż - pradawna kapusta  


 

Drożdże  


 

Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. W lesie zbierajmy jednak tylko te, które dobrze znamy - mówi dr hab. Bożena Muszyńska.

Więcej na stronie Racjonalista.pl


 

Wróg choroby Parkinsona  

Osoby z chorobami stawów wypijający rano i wieczorem kubek ciepłej wody z dwiema łyżeczkami miodu i jedną łyżeczką sproszkowanego cynamonu odczuwają wyraźną poprawę stanu swojego zdrowia - więcej na blogu ilonka1106.blog.pl


 

O wodzie zagotowanej w mikrofalówce.

Mikrofale – To jest projekt na konkurs naukowy wykonany przez dziewczynę w secondary school (odpowiednik polskiego gimnazjum) w Sussex (hrabstwo w południowo-wschodniej Anglii). Wzięła przefiltrowaną wodę i podzieliła ją na dwie części. Pierwszą zagotowała na patelni, a drugą w mikrofalówce. Następnie po ochłodzeniu podlała nimi dwie identyczne rośliny, żeby sprawdzić, czy będzie można zauważyć jakąkolwiek różnicę w tych, które wyrosły na zwyczajnie podgrzanej wodzie i wodzie zagotowanej w mikrofalówce. Pomyślała, że struktura cząsteczek wody może być zdeformowana. Jak się okazało, nawet ona była była zdumiona różnicą, jaką wykazał eksperyment, który był wielokrotnie powtarzany przez jej znajomych z klasy z takim samym rezultatem.

Od pewnego czasu wiadomo, że problemem z czymkolwiek podgrzanym w mikrofali nie jest promieniowanie, ale to, w jaki sposób zniekształca DNA w żywności, tak, że ciało nie jest w stanie go rozpoznać.

Mikrofalówki nie działają w inny sposób, w zależności od tego, co do niej włożymy. Cokolwiek do niej trafi przechodzi ten sam destruktywny proces. Mikrofale wprawiają cząsteczki w drgania rotacyjne, coraz szybsze i szybsze. Ten ruch powoduje tarcie, które powodują denaturację oryginalnej struktury substancji. To skutkuje zniszczonymi witaminami, minerałami, białkami i tworzy nowy związek zwany "radiolytic compounds" (w wolnym tłumaczeniu: zradiolizowane związki chemiczne), które nie występują w przyrodzie.

Z tego powodu nasz organizm magazynuje je w komórkach tłuszczowych, żeby się obronić przed "martwą" żywnością, albo szybko ją wyeliminować. Pomyślcie o wszystkich matkach podgrzewających mleko w tych "bezpiecznych" urządzeniach. A co powiecie na pielęgniarkę w Kanadzie która podgrzała krew dla pacjenta oczekującego na transfuzję i nieumyślnie go zabiła, kiedy krew stała się "martwa"? Producenci oczywiście mówią, że to jest bezpieczne... Oceńcie sami. Dowód jest przedstawiony na zdjęciu powyżej.

Może ktoś z Was powtórzy to doświadczenie?


 

Witamina E nie jest syntetyzowana przez zwierzęta ani ludzi. Musi być ona człowiekowi dostarczona z zewnątrz – podobnie jak dzieje się to w przypadku witaminy C.

Artykuł na temat witaminy E.


 

Co jakiś czas pojawiają się w bazie największej na świecie bazy piśmiennictwa medycznego MEDLINE informacje o badaniach, które nie tylko potwierdzają terapeutyczne właściwości substancji naturalnych w leczeniu raka, ale wręcz wytracają oręż zwolennikom konwencjonalnej terapii.

Artykuł o enzymie bromelaina występującym naturalnie w świeżych ananasach.